දිනකට ඩයට් සෝඩා ටින් එකක් තරම් අඩුවෙන් පානය කිරීමෙන් මධ්යසාර නොවන මේද අක්මා රෝගයේ අවදානම 60% කින් වැඩි කළ හැකි අතර, සීනි සහිත පානයක් පානය කිරීමෙන් අවදානම 50% කින් වැඩි කළ හැකි බව නව ප්රකාශයට පත් නොකළ අධ්යයනයකින් හෙළි වී තිබෙනවා.
මධ්යසාර නොවන මේද අක්මා රෝගය හෙවත් NAFLD යනු මධ්යසාර ස්වල්පයක් හෝ මධ්යසාර නොමැති පුද්ගලයින්ගේ අක්මාව තුළ මේදය ගොඩනඟන තත්ත්වයක්
හානිය අධික ලෙස මත්පැන් පානය කරන්නෙකු තුළ දක්නට ලැබෙන දෙයට සමාන විය හැකි අතර සිරෝසිස් - අක්මාවේ දියුණු කැළැල් - මෙන්ම අක්මා පිළිකා ඇති විය හැකියි.
පරිවෘත්තීය අක්රියතාවයට සම්බන්ධ ස්ටීටෝටික් අක්මා රෝගය හෝ MASLD ලෙසද හඳුන්වන මෙම තත්ත්වය අක්මා පිළිකා සඳහා ප්රධානතම හේතුවක්.
පසුගිය දශක තුන තුළ එක්සත් ජනපදයේ NAFLD 50% කින් වැඩි වී ඇති බවට ඇස්තමේන්තු කර ඇති අතර අද වන විට ජනගහනයෙන් 38% ක් පමණ මෙම තත්ත්වයෙන් පීඩා විඳිනවා.
"සීනි පැණිරස පාන වර්ග (SSBs) දිගු කලක් තිස්සේ පරීක්ෂාවට ලක්ව ඇති අතර, ඒවායේ 'ආහාර' විකල්ප බොහෝ විට සෞඛ්ය සම්පන්න තේරීමක් ලෙස සැලකේ," චීනයේ සුෂෝ හි සූචෝ විශ්ව විද්යාලයේ පළමු අනුබද්ධ රෝහලේ ආමාශ ආන්ත්ර විද්යා අංශයේ උපාධිධාරියෙකු වන ප්රධාන අධ්යයන කතුවරිය ලිහේ ලියු පවසනවා.
"අපගේ අධ්යයනයෙන් පෙන්නුම් කරන්නේ LNSSBs (අඩු හෝ සීනි නොවන පාන වර්ග) දිනකට තනි කෑන් එකක් වැනි මධ්යස්ථ පරිභෝජන මට්ටම්වලදී පවා MASLD අවදානම වැඩි කරන බවයි," ලියු ප්රකාශයක් නිකුත් කරමින් කියා සිටියේ.